Et psykologisk traume kan forklares som en respons på en hendelse som en person opplever som svært stressende eller traumatisk. Typiske eksempler på slike hendelser som ofte resulterer i traume inkluderer blant annet krigssituasjoner, naturkatastrofer eller alvorlige ulykker der det er fare for eget eller andres liv.
Det er ikke noe fasit svar på hvilke situasjoner som kan skape traumer, og det er den enkeltes oppfatning av situasjonen som tilsier hvor mye personen blir preget av situasjonen i etterkant.
Altså er det heller ikke gitt at alle som opplever en stressende hendelse vil utvikle traumer i etterkant. Det finnes også ulike typer traumer.
Noen mennesker vil utvikle symptomer som går over etter noen uker, mens andre vil oppleve at effekten av traumet sitter lenger. Med riktig behandling kan folk snakke om årsaken til traumet og finne konstruktive måter å håndtere de vanskelige symptomene på.
Å oppleve en traumatisk hendelse kan skade en persons følelse av trygghet, selvtillit og evne til å regulere følelser og skape, samt opprettholde forhold og andre relasjoner.
I etterkant av en eventuell traumatisk hendelse, er det ikke uvanlig at mennesker ofte føler skam, hjelpeløshet, maktesløshet eller en intens frykt. Traumer kan forårsake et bredt spekter av fysiske og følelsesmessige symptomer.
Generelt om traumer
Traume er et begrep som brukes for å beskrive de utfordrende og følelsesmessige konsekvensene i etterkant av en svært belastende. Traumatiske hendelser kan være vanskelige å definere fordi den samme hendelsen kan være mer traumatisk for noen mennesker enn andre.
Imidlertid kan traumatiske hendelser som oppleves tidlig i livet, slik som overgrep, omsorgssvikt eller utrygg tilknytning, ofte være svært ødeleggende for mennesker senere i livet.
Like utfordrende kan være å oppleve situasjoner som er utenfor ens kontroll, for eksempel en alvorlig ulykke, å bli utsatt for vold, oppleve en naturkatastrofe, krig eller oppleve et plutselig og uventet tap av en nær og kjær person.
Når tanker og minner om den traumatiske hendelsen ikke forsvinner eller blir verre, kan traumet ha en svært negativ innvirkning på personens evne til å regulere følelsene sine og opprettholde sunne relasjoner.
Traumer i barndommen
Traumer og frykt i tidlig barndom kan være spesielt skadelige for oss mennesker. Dette kommer av at kroppen vår er spesielt mottagelig for alle slags inntrykk i de første årene av livene våres. Traumer i tidlig barndom betyr vanligvis traumer mellom fødsel og til barnet er fylt seks år.
Hjernen vår vokser og utvikler seg svært raskt, og dette skjer spesielt i de første tre årene av livet. Små barn er også svært avhengige av sine omsorgspersoner som skal bistå med kjærlighet, pleie og beskyttelse. Barn er skjøre, og det gjør også at små barn er spesielt sårbare for traumer. Når traumer oppstår tidlig, kan det påvirke barnets utvikling senere i livet, ofte uten at personen selv er klar over det.
Barndomstraumer kan oppstå når et barn er vitne til, eller opplever overveldende negative hendelser i barndommen. Situasjoner slik som overgrep, omsorgssvikt, vold, utnyttelse eller mobbing er typiske eksempler på hendelser eller situasjoner som i stor grad kan prege barnets utvikling.
Forskjell på traumer og PTSD
Mange forveksler den psykiske lidelsen posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og traumer. Dette kommer av at de to lidelsene har mange felles symptomer, i tillegg til at PTSD er et resultat av et traume, dermed går disse begrepene noe inn i hverandre. Typiske symptomer som er felles for begge begrepene er blant annet:
- At man stadig unngår steder eller situasjoner som kan minne om den traumatiske hendelsen, eller at man unngår å dra dit hendelsen skjedde
- Konstant eller sporadisk følelse av nervøsitet eller redsel
- Mareritt, ofte relatert til den traumatiske hendelsen
Selv om traumer og PTSD har mange fellestrekk, er de to begrepene forskjellige i alvorlighetsgrad, varighet og behandling av symptomene som oppstår.
Hva er Posttraumatisk Stresslidelse (PTSD)
Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er når noen opplever en skremmende eller traumatisk hendelse som forårsaker følelsesmessige plager til det punktet at det negativt påvirker en persons hverdag. Personen opplever enten hendelsen selv eller er vitne til at hendelsen tar sted.
Noen av symptomene kan omfatte tilbakeblikk av hendelsen, mareritt, alvorlig angst eller ukontrollerbare tanker. PTSD-symptomer er generelt gruppert i fire typer: påtrengende minner, unngåelse, negative endringer i tenkning og humør, og endringer i fysiske og følelsesmessige reaksjoner. Symptomer kan variere over tid, i tillegg til at det også varierer fra person til person. Symptomer fra PTSD kan skje så raskt som innen en måned etter hendelsen har skjedd, mens for andre kan det gå flere år etter at hendelsen har skjedd før man merker symptomer.
Hva skiller PTSD og traumer?
Ofte, når folk hører ordet traume, forbinder man det med en slags livstruende hendelse som har endret en persons liv. Realiteten er at traumer kan skje hvem som helst, når som helst og hvor som helst. Traumer kan oppstå som resultat av svært mange forskjellige situasjoner.
For eksempel kan man oppleve traumer etter hendelser som får noen til å føle seg såret, skadet, ignorert, uelsket, uønsket eller redd. Det er viktig å være klar over at det er mulig å behandle traumer, slik at de ikke lenger har en negativ påvirkning på ens liv. Riktig behandling og god støtte fra familie og venner er avgjørende for å behandle traumer.
PTSD er en psykisk lidelse som kan beskrives som en konsekvens eller et resultat av et traume. Når man opplever et traume, er det vanlig å i ettertid gjenoppleve hendelsen om og om igjen i hodet gjennom tilbakeblikk, drømmer eller påtrengende tanker. Ofte vil man aktivt unngå steder som kan minne om hendelsen, og man kan lett bli skremt, ha problemer med å sove og oppleve sinneutbrudd som kommer ut av ingenting.
Som nevnt over er PTSD vanligvis et resultat av en traumatisk hendelse, men til tross for dette er det ikke alle traumatiske hendelser som vil resultere i PTSD. Etter en traumatisk hendelse har skjedd, er det noen som får så alvorlige symptomer, at de utvikler PTSD. Andre derimot, kan kun oppleve milde symptomer som etter hvert går over av seg selv. Andre opplever ikke symptomer i det hele tatt.