Når man skal kose seg litt ekstra eller feire noe er det alltid koselig og sosialt å gå ut for å spise et bedre måltid. Tall fra 2018 viser at stadig flere velger fiskerestauranter når de velger hvor de skal spise. Det siste tiåret og spesielt de siste fem årene ser man at flere velger å spise sjømat ute på kafeer og restauranter.
Denne trenden ser man faktisk i store deler av verden. Asia og USA ligger på topp over hvor vanlig det er å spise sjømat utenfor hjemmet. Og dette til tross for at de tre nasjonene som spiser mest fisk og skalldyr per person, ligger i Europa.
Laks er favoritten
Her i Norge har man sett en trend de siste årene som går ut på at nordmenn faktisk spiser mindre fisk enn tidligere, men mer laks. Dette har blant annet den nye fiskerestaurant-kjeden Pink Fish fått med seg.
De serverer laks i alle varianter med oppskrifter utviklet av den norske kokken Geir Skeie. Alt tilberedes av fersk norsk laks og de frister med alt fra burgere, supper, wraps og ikke minst fish and chips.
Det er spennende når bransjen er i nyutvikling og man får slike nye konsepter på banen. Med satsing i Oslo, Bergen og Stavanger håper fiskeelskere at flere tenker i på dette markedet. The Salmon i Oslo er en annen fiskerestaurant som også har satset på norsk laks. VG hadde i 2007 en artikkel som fortalte oss at nordmenn spiser mest laks i verden. Vi har også her i landet fått øynene opp for sushi og de som elsker sushi kan si at den norske oppdrettslaksen er den beste ingrediensen til sushi.
Hva er en fiskerestaurant?
Vi har tradisjonelt vært vant til at fiskerestauranter ofte ligger fint til på bryggen i Oslo med sjø og god utsikt. Det har til tider vært trendy og gjerne kostbart å spise på slike steder. Fisk har økt i omsetning og i verdi og har forandret mange menyer de siste årene.
Vi har fått mange sushi restauranter og denne maten nytes også av oss som ikke er spesielt glad i fisk. Italienere har introdusert enda mere fisk på sine menyer. Laks på pizza er blant annet populært i Italia og begynt å bli introdusert i Norge. Fish and chips kan nytes på mange steder og hurtigmatkjedene introduserer stadig vekk mer fisk på menyen. Konklusjonen er kanskje at vi får nye fiskerestauranter som baserer hele menyen sin på en type fisk, vil det kanskje også snike seg mer fisk inn i vanlige restaurant menyer?
Kilder: