Å starte eget AS har etter 2012 blitt svært mye enklere, og følgelig har det ført til at aksjeselskap som selskapsform har blitt enda mer populært i Norge.
Blant forandringene som ble gjort det nevnte året, så ble kravet om innskuddskapitalen på 100 000 kroner senket til 30 000 kroner. Det gjør at det blir enklere å starte eget AS uten at man behøver hjelp fra eksterne kreditorer – eller å ha spart i årevis for å etablere sin egen bedrift.
Men det er naturligvis mer enn som så man må tenke på dersom man skal starte eget AS, og vi tar for oss det mest grunnleggende i denne artikkelen.
Generelt om aksjeselskap
AS, som altså står for aksjeselskap, er en av de mest populære selskapsformene i Norge. Selskapsformen var ment for bedrifter som hadde flere aksjonærer, der man eier ulike deler i selskapet, uten at man tar en personlig risiko dersom selskapet skulle gå konkurs (noe som er tilfellet for eksempel i et enkeltmannsforetak).
I dag er det derimot nesten like vanlig å starte eget AS selv om man ikke har noen aksjonærer med seg, ettersom et aksjeselskap har flere fordeler som et ENK (enkeltmannsforetak) ikke har.
At man ikke har noen økonomisk risiko når man driver et AS gjør at mange gründere velger denne selskapsformen (forutsett at man driver selskapet på en fornuftig og lovlig måte).
I tillegg kan man ved et AS velge å la overskuddet fra bedriften stå i firmaet, mens man i et enkeltmannsforetak skatter av det man har tjent. Andre fordeler med å starte eget AS innebærer viktige temaer som sykepenger og arbeidsledighetstrygd dersom selskapet skulle gå konkurs. Generelt sett har man bedre tilgang til offentlige rettigheter dersom man er ansett i eget aksjeselskap.
Hva skal til for å starte eget AS?
Det er ikke like komplisert å starte eget AS i dag som mange tror. I bunn og grunn er de eneste kravene at man er over 18 år gammel og har minst 30 000 kroner å bruke i aksjekapital. Følgelig er det naturligvis en del papirer som må fylles ut – og i tillegg koster det nesten 6000 kroner å opprette et AS – men denne kostnaden kan trekkers fra aksjekapitalen.
For mindre og nyoppstartede aksjeselskaper er det ikke lengre revisorplikt, og følgelig slipper de aller fleste å tenke på dette. Man kan også få hjelp til å starte eget AS, og følgelig er det svært enkelt å komme i gang med firmadriften.
Andre ting man bør tenke på når man starter eget AS, er at det er regnskapsplikt. Med andre ord må man regne med utgifter til regnskapsfører, med mindre man vil gjøre det selv. Har man ikke erfaring fra dette vil man som regel oppleve at det er meget komplisert og innviklet, og at man heller bør bruke tiden på det man kan – nemlig det bedriften din dreier seg om.
Når får man revisorplikt i AS?
Selv om man ikke har revisorplikt for mindre aksjeselskaper, så er det viktig å minne om at en revisor må godkjenne åpningsbalansen i selskapet. Dette gjelder dog kun hvis man ikke skal gå inn med kontantinnskudd som aksjekapital, men med gjenstander eller eiendeler i stedet.
Revisorplikt for videre drift av selskapet er kun nødvendig dersom selskapet ikke oppfyller et av de tre punktene nedenfor. Det er naturligvis mulig å benytte seg av revisor uansett, men det er som regel store kostnader forbundet med det.
Du behøver ikke revisor når:
- Selskapet har en driftsinntekt på under 5 millioner kroner
- Selskapets balansesum er under 20 millioner kroner
- Det gjennomsnittlige antallet ansatte i selskapet overstiger ikke 10 årsversk.